Een snelle kennismaking met het IJmeer…

Enkele heren van de buitendienst van het bedrijf zijn maar wat opgelucht als ze horen dat er koffie aan boord is van de negentiende-eeuwse zeilklipper Sailboa. Het was een vroeg vertrek vanuit Genemuiden en zo vanuit de touringcar direct het passagiersschip op gekomen lusten deze mannen wel een kopje. Dit bedrijf viert haar vijfenzeventigjarige bestaan en verkiest vandaag het water boven het vasteland. Tijdens de lunch praten de collega’s elkaar bij. Een paar medewerkers proberen daarnaast ook nog even uit te vogelen wat de bestemming van het vaartochtje wordt.

Die bestemming is Forteiland Pampus. Het rijksmonument verwelkomt dagelijks vele bezoekers maar aansluiten bij een rondleiding is voor dit bedrijf niet aan de orde.

Pampus is voor het gezelschap omgetoverd tot gevangeniseiland en het bedrijf wordt tot een hoge straf veroordeeld. Fysieke kracht en denkvermogen moeten de medewerkers aanwenden om te kunnen ontsnappen uit de cellen waarin ze zijn opgesloten. In groepjes opgesplitst vechten ze voor hun vrijheid. Er breekt een  fanatieke onderlinge strijd los tijdens het testen van het vlot waarmee ze van het eiland kunnen ontsnappen. Henk durft het aan op het vlot te stappen maar haalt meteen een nat pak. Hij weet echter niet van opgeven en verdwijnt al peddelend heel snel uit het zicht van zijn collega’s aan de wal.

De prestaties van de groepjes worden in de finale langs de meetlat gelegd en een stralende dame gaat er uiteindelijk met de buit vandoor. De vrijheid heroverd en met de natte kleren wapperend aan de vlaggenstok van Pampus geniet het bedrijf na met een spiesje van de barbecue en een biertje in de hand. Op naar het volgende jubileum.

 

11879084_968056319881211_4991530416157263342_o