TOEGANKELIJKHEID
op
Pampus

Home » Plan » praktische informatie » toegankelijkheid

Ooit was Pampus streng verboden terrein, tegenwoordig is iedereen welkom. Pampus werd opgeleverd in 1895, als militair verdedigingswerk.  Toch valt het niet mee om zo’n oud forteiland voor iedereen toegankelijk te maken. Vooral voor mensen die minder mobiel zijn, is het een uitdaging om het eiland met zijn ruïneuze fort te bezoeken.

Speciaal voor bezoekers die wel naar het eiland kunnen komen, maar voor een bezoek aan het dieper gelegen fort te weinig mobiel zijn, is er een informatieve tablet beschikbaar in het Pampus Paviljoen. Hiermee kan digitaal de attractie Het Geheime Wapen van Amsterdam meebeleefd worden, terwijl de rest van het gezelschap de route in het fort volgt. Verder is er ook een inkijkmap beschikbaar met de rondleiding in beeld.

HET FORT

Het fort is via 2 trappen bereikbaar; één stalen trap naar de droge gracht en een houten trap met leuning.

In het fort zijn de vloeren op veel plaatsen ongelijk. Vooral in het ruïneuze deel van het fort is dit het geval. Dit maakt dit deel van het fort ontoegankelijk voor kinderwagens, rollators en rolstoelen.

De vloer in het gedeelte van de twee belevingsroutes (Het Geheime Wapen van Amsterdam en Het Verhaal van Pampus) is wel vlak. Als iemand wel zelfstandig de trap af kan, en iemand mee heeft die even de rollator naar beneden tilt, kan dit deel van het fort dus wel belopen worden met een rollator.

Pampus duurzaamheid
Pampus duurzaamheid

DE VEERBOTEN

Veerboot Stern (die vanuit Muiden naar Pampus vaart) is niet geheel gelijkvloers en is via een kleine trap te betreden. Rolstoelgebruikers die even kunnen staan, kunnen met hulp aan boord komen. Voor gasten met een scootmobiel is het helaas niet mogelijk om aan boord te komen.

Veerboot Elvira (die vanaf Amsterdam-IJburg of Almere vaart) is beter beschikbaar voor rolstoelgebruikers. Neem contact op met Veerdienst Amsterdam voor meer informatie.